ДІАЛОГИ З БОРИСОМ ҐУДЗЯКОМ ПРО ВЕЛИЧ ЙОСИФА СЛІПОГО

22.02.2017 | 17:27

Про велич постаті та величність духа патріарха Йосифа Сліпого говорили 13 лютого 2017 року в Національному університеті „Львівська Політехніка“ в рамках зустрічі з єпископом Української греко-католицької церкви Борисом Ґудзяком. На зустрічі  були присутні студенти Педагогічного коледжу  Львівського національного університету імені Івана Франка групи ДШВ-21                       (викладач Івах О.С.)

Борис Ґудзяк — єпископ української греко-католицької церкви, єпархії святого Володимира Великого в Парижі для українців візантійського обряду у Франції, країнах Бенілюксу та Швейцарії, громадським діяч, провідний науковць у галузі церковної історії, президент Українського Католицького Університету. У 2015 р. владика Борис Ґудзяк став кавалером Орден Почесного легіону.

Владика Борис Ґудзяк наголосив, що цей рік — 125-ліття від народження патріарха УГКЦ Йосифа Сліпого, постаті величної, не до кінця пізнаної, не повністю належно оціненої, може послужити натхненням для кожного: більше від себе вимагати, більше відкритися на потреби інших і в принциповий спосіб протистояти спокусам, зуміти сказати собі — я можу зробити щось для свого народу, країни, церкви чи окремої людини.

«Цього року важливо зуміти поглянути на всі етапи життя Йосифа Сліпого: академічний — через серйозну науку і розбудову наукових структур; період страдника і сповідника, який боровся з найбільшим викликом ХХ ст.; період, коли в поважному віці, пройшовши страшних вісімнадцять років радянських таборів, розпочав велику справу — єднання українців по цілому світі, представляючи нас у міжнародному контексті, — наголосив гість. — Цей ювілей для мене є нагодою знов поглянути на значення Патріарха, його здобутки, його витривалість і значимість цієї постаті для сьогодення».

«Хлопчина зі села вступив до гімназії, згодом до Львівської семінарії, звідси Андрей Шептицький відіслав його до Австрії на навчання на найкращому богословському факультеті. Патріарх Сліпий прекрасно володів українською, польською, німецькою мовами, викладав і писав латинською, перекладав грецькою, вчив французьку і італійську, добре засвоїв англійську мову. Вже в ранньому віці в ньому Андрей Шептицький побачив такого провідника, якого може ставити на чільне місце. Його становлення як очільника Богословської академії (заснував митрополит Шептицький, щоб українські богослови мали можливість надалі розвивати науку та навчати), яка мала перерости в Український католицький університет, відбувалося в винятково складних умовах — українці в Галичині переживали надзвичайний тиск від польської влади, яка окупувала наші терени. У 1928 році Шептицький призначає Йосифа Сліпого ректором Богословської академії. Він розбудовує її, стараючись, щоб там були найвищі наукові стандарти, докладаючи максимальних зусиль, щоб українське духовенство займалося наукою. На жаль, війна обірвала розвиток академії», — розповів про життя патріарха гість.

Аналізуючи життя патріарха, Борис Ґудзяк наголосив передовсім на надзвичайній наполегливості та працелюбстві Йосифа Сліпого   зазначив: «Переломний для Йосифа Сліпого став час його таємного висвячення на архієпископа з правом наступництва Львівського митрополичого престолу (таємна хіротонія відбулась 23 грудня 1939, у свято Непорочного зачаття Діви Марії). Відтоді він став мішенню для радянської та нацистської влади».

«Раджу всім переглянути документальний фільм „Патріарх“, прочитати „Спомини“, подивитися на світлини Йосифа Сліпого — це чоловік, який виходить із Біблії. І саме так його завжди сприймали, бо духовні речі — правдиві», — додав наостанок гість зустрічі.

Від присутніх було чимало запитань на різні теми. Та основний посил до українства від Бориса Ґудзяка був у тому, щоб вміти бачити позитиви в тому, що маємо. Бо зараз, попри війну на Сході України, попри складні економічні обставини, маємо значно більше і значно комфортніші умови для праці і розвитку, аніж будь-коли в нашій країні. Тому варто кожному на своєму місці якісно робити свою справу і зрозуміти: наше майбутнє — наша спільна праця і відповідальність.

За матеріалами сайту:  http://risu.org.ua/ua/index/monitoring/kaleido_digest/66132