ДЕНЬ ПРАЦІВНИКА СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ УКРАЇНИ

08.11.2017 | 16:12

У першу неділю листопада в Україні, згідно з Указом Президента України від 13.04.1999 № 374/99 відзначають День працівника соціальної сфери.

07 листопада 2017 року у Педагогічному коледжі Львівського національного університету імені Івана Франка відбувся виховний захід, присвячений Дню працівника соціальної сфери України. Епіграфом заходу були слова  Івана Франка: «Життя людини до тих пір має цінність, поки людина може допомогти іншим».

Михайлишин Романа Романівна, методист Коледжу, голова циклової комісії викладачів педагогіки та психології відзначила, що соціальна робота як суспільне явище є своєрідною моделлю соціальної допомоги, яку суспільство реалізує в конкретний історичний період згідно з особливостями соціальної політики держави, соціально-політичного, національно-культурного розвитку.

На  працівника соціальної сфери покладається особлива місія, виконати яку він може  лише за умови сформованості професійних і особистісних якостей. Соціальна робота – це мистецтво налагоджувати зв’язки між людьми.

На захід були запрошені фахівці соціальної сфери, які прийшли поділитися своїм досвідом. Зокрема, Тибура Наталія Олегівна, начальник відділу методичного забезпечення соціальної роботи Львівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  випускниця Коледжу напряму підготовки «Соціальна педагогіка», висвітлила нормативну базу, якою регулюється діяльність Центрів соціальних служб для сім’ї дітей та молоді  (далі ЦСССДМ), структуру підпорядкування ЦСССДМ у Львівській області, основні проблеми, завдання і напрями соціальної роботи, заходи та очікувані результати.

 

Янківська Ольга Юріївна, провідний  практичний  психолог відділу соціальної роботи Личаківського району Львівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді презентувала матеріали «Превенція насильства: насильство над дитиною як чинник деструктивного впливу на формування її особистості»,  в яких розкрила жорстоке поводження з точки зору порушення прав дитини, причини виникнення  і типи жорстокого поводження з дітьми, види  насильства та його наслідки, завдання соціальної роботи, аспекти протидії жорстокому поводженню з дітьми, критерії, ознаки виявлення дітей – жертв насильства.

Студенти другого курсу спеціальності «Соціальна робота», керівник академгрупи Верхоляк Марія Романівна, підготували сценки  про соціальні проблеми  в суспільстві, виконали пісні та вірш С. Плекан, присвячений Дню соціального працівника.

 Робота відкриває нам проблеми Та негаразди нашого життя:

 Насильство, бездомність, сльози та нерви,

 Погане минуле та брак співчуття.

 Мов на узбіччі занедбані люди,

 Хто по своїй, по чужій десь вині,

 Душевні образи, наповнені бруду.

 «Чи буде інакше?..» – питання одні…

 Жевріє ще в когось трішки надія –

 Ми допоможемо сили знайти,

 Когось полонило повне зневір’я –

 Пораду дамо як і це перейти.

 Праця з людьми, що зайшли у безвихідь,

 З дітьми, яких залишили батьки,

 І тим, потреби яких невеликі,

 Прагнемо заходи ми провести.

 З прийомних сімей усміхнені діти

 У поглядах світлих подяки нам шлють.

 Щоб не ламались по вітру ці квіти,

   У цьому робота, терпкий це наш путь.

Шукалович Анна Миколаївна, кандидат історичних наук, завідувач відділення початкової освіти подякувала усім учасникам за змістовний, фахово підготовлений захід і сказала, що відзначення свята працівника соціальної сфери України є свідченням високої оцінки державою ролі працівників, які щодня забезпечують реалізацію державної політики з питань соціального захисту.

 

                                                   Романа Михайлишин,методист Коледжу

                                                 Марія Верхоляк, керівник академгрупи   ДШС -21